Riasztás

Figyelmeztető előrejelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére
2023.09.23. szombat éjfélig

TÖBB HELYEN KIADÓS CSAPADÉK, HEVES ZIVATAROK


SZOMBAT NAPKÖZBEN, ESTE


Szombaton elsősorban a Dunántúl délkeleti részén, illetve a Dunától keletre valószínűek délről, délnyugatról, észak, északkelet felé mozgó zivatarok, amelyekhez felhőszakadás (ált. 25-50, néhol > 50 mm), viharos széllökés (60-85 km/h), és jégeső (1-3 cm) társulhat. Heves zivatar is valószínű, amelyet károkozó szélroham (> 90 km/h) és nagyméretű jég ( > 3-4 cm) kísérhet. Szombat napközben, este gyors mozgású zivatarrendszerek is létrejöhetnek, amelyek nagyobb területen okozhatnak károkozó szélrohamokat.
Az időjárási helyzet függvényében szombaton (főként napközben, este) a piros fokozatú riasztás is kiadásra kerülhet!


KIADÓS CSAPADÉK


A Dunántúl keleti részén, illetve a középső országrészben területi átlagban is nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. A legtöbb eső egy délnyugat-északkelet tengely mentén várható hozzávetőlegesen a Pécs-Salgótarján városok közötti széles sávban. Az említett területen a lehulló csapadék mennyisége szombaton általában 15 és 45 mm közé becsülhető, de lokálisan ennél jóval több (akár > 60-70 mm) is hullhat.


Megjegyzés: Szombat este a Dunántúl nyugati, északnyugati felén, valamint északkeleten az északi irányba forduló szél megerősödik, helyenként viharos (60-70 km/h) lökések is lehetnek.


2023.09.23. 05:55
Országos Meteorológiai Szolgálat