Figyelmeztető előrejelzés hétfőre

Linkek

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére
2023.09.24. vasárnap éjfélig

TÖBB HELYEN KIADÓS CSAPADÉK, HEVES ZIVATAROK


SZOMBAT NAPKÖZBEN, ESTE


Ma elsősorban a Dunántúl délkeleti részén, illetve a Dunától keletre valószínűek délről, délnyugatról, észak, északkelet felé mozgó zivatarok, amelyekhez felhőszakadás (ált. 25-50, néhol > 50 mm), viharos széllökés (60-85 km/h), és jégeső (1-3 cm) társulhat. Heves zivatar is valószínű, amelyet károkozó szélroham (> 90 km/h) és nagyméretű jég ( > 3-4 cm) kísérhet. Napközben, este gyors mozgású zivatarrendszerek is létrejöhetnek, amelyek leginkább az Alföldön okozhatnak károkozó szélrohamot.


VASÁRNAP


Este egyre inkább a Tiszántúl felé szorulnak a zivatarok, majd vasárnap hajnalban visszahullámzik a csapadékzóna. Vasárnap napközben elsősorban a Dunától keletre várható további zivatartevékenység, amelyekhez felhőszakadás (ált. 25-40, néhol > 50 mm), viharos széllökés (60-85 km/h), és jégeső (1-3 cm) társulhat. Csak az éjszaka folyamán kezd csillapodni a légkör.


KIADÓS CSAPADÉK MINDKÉT NAP


Ma a Dunántúl keleti részén, illetve a középső országrészben mindkét nap területi átlagban is nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. A legtöbb eső egy délnyugat-északkelet tengely mentén várható hozzávetőlegesen a Pécs-Salgótarján városok közötti széles sávban. Az említett területen a lehulló csapadék mennyisége mindkét nap általában 15 és 45 mm közé becsülhető, de lokálisan ennél jóval több (akár > 60-70 mm) is hullhat.


MA ESTÉTŐL VIHAROS SZÉL


Ma este a Dunántúl nyugati, északnyugati felén, valamint északkeleten az északi irányba forduló szél megerősödik, helyenként viharos (60-80 km/h) lökések is lehetnek. Mérséklődés vasárnap estefelé várható.


2023.09.23. 09:51
Országos Meteorológiai Szolgálat