Riasztás

Figyelmeztető előrejelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére
2021.06.13. vasárnap éjfélig

Ma napközben legjobb eséllyel kora délutántól a Dunántúl nyugati és északi részén várható elszórtan zivatar, de az ország más részein (főként Északi-khg., Alföld délkeleti határvidéke) is elégséges feltételek adódhatnak napközben egy-egy zivatar kialakulásához. Kora estig a zivatarokhoz komolyabb kísérőjelenségek várhatóan még nem társulnak, néhol fordulhat csak elő rövid intenzív csapadék, 60 km/h-t meghaladó szél, esetleg kis méretű jégeső.


Késő este észak, északnyugat felől hidegfront érkezik, melynek mentén erőteljesebb zivatarok alakulnak ki viharos (60-75, néhol 75-90 km/h) széllel, felhőszakadással (elsősorban az Északi-khg. térségében lokálisan akár >20-30 mm is), egy-egy helyen nagy méretű jégeső (>2 cm) sem kizárt. Az intenzív zivatarok leginkább az északi, északkeleti országrészben, az Alföld északi részén, esetleg Pest megye tágabb környezetében fordulhatnak elő a késő esti órákban, amelyek rendszerbe szerveződve fokozatosan délkelet felé helyeződnek át. A zivatarok a hajnali, reggeli órákra elhagyják az országot.


Vasárnap napközben a front átvonulását követően az északnyugati szelet elsősorban a szélcsatornákban (északkeleti országrész, Kisalföld) és a hegyvidékeken viharos (60-70 km/h) széllökések is kísérhetik.

2021.06.12. 09:51
Országos Meteorológiai Szolgálat