Figyelmeztető előrejelzés hétfőre

Linkek

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére

2024.05.19. vasárnap éjfélig

Ma estig elsősorban északkeleten, kiemelten az Északi-középhegységben, illetve Szabolcs térségében, illetve északnyugaton a határ közeli részeken van esély néhol zivatarra, amelyeket hegyvidéken illetve az északkeleti határ közelében intenzív csapadék is kísérhet.

Az éjszaka második felében nyugat felől egy záporos csapadéktömb kialakulása valószínű, amely reggelig, délelőttig fokozatosan keletre, északkeletre helyeződik. Az éjszaka második felében a Dunántúl középső részein, illetve reggel, délelőtt az ország középső, keleti területein helyenként zivatarok is kialakulhatnak.

Vasárnap napközben ismét fokozódik a zivatartevékenység és elsősorban a Dunától keletre elszórtan, a Dunántúl északkeleti részén helyenként valószínű előfordulásuk. Előbbi területen délután, kora este néhol intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás (~25-30 mm), viharos szél (60-90 km/h), jégeső (2 cm körüli vagy alatti átmérővel) kísérhet. Kissé nagyobb valószínűséggel a Dél-Alföldön az említett időszakban egy-egy heves zivatarra is van esély (> 90 km/h széllökés, > 2 cm jégátmérő, > 30 mm lokális csapadék). Estétől, késő estétől előbb a középső, északnyugati, illetve a délkeleti részeken fordulhatnak elő zivatarok lokálisan jelentősebb mennyiségű (20-30 mm) csapadék kíséretében, továbbá később már délnyugat felől is kialakulhatnak.

2024.05.18. 09:50
HungaroMet Nonprofit Zrt.