Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2017. március 24. péntek

Az időjárási helyzet Európában

Északkelet-Európa felett egy ciklon található, amely a Kelet-európai-síkság területén több helyen havazást okoz. Szintén ciklon alakítja az időjárást Délnyugat-Európában, ahol napok óta az átlagosnál hűvösebb az idő, többfelé esik az eső. Európa legmelegebb területei közé tartozik a Balkán-félsziget és a Kárpát-medence, ahol több helyen 20, 25 fokot mérnek. A két fent említett légörvény között anticiklon húzódik. Ennek déli peremén - Ukrajna északi, illetve Lengyelország déli felén - frontrendszer hullámzik, ami mögött több fokkal hidegebb és szárazabb légtömeg helyezkedik el. Ez szombat estig lassacskán beszivárog a Kárpát-medencébe is, továbbra is sok napsütés várható, de pár fokkal visszaesik a nappali felmelegedés.

Magyarország időjárása

Csütörtökön a gomoly- és fátyolfelhők mellett többnyire napos idő volt. A reggeli órákban az északkeleti határvidéken zápor néhol még előfordult, majd ott is megszűnt a csapadék. A hőmérséklet csúcsértéke az ország legnagyobb részén 18 és 25 fok között alakult, de Sopron környékén - ahová északnyugati áramlással hűvösebb levegő áramlott - csupán 16 fok volt. Éjszaka többnyire derült, illetve fátyolfelhős, középen és keleten gomolyfelhős volt az ég, utóbbi helyeken zivatar is előfordult. Hajnalra 3 és 12 fok közé hűlt a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 4 mm között alakult. Délelőtt többnyire gyengén felhős, napos idő volt a jellemző, ugyanakkor az Észak-Dunántúlon és Szabolcs keleti felén erősen felhős területek is előfordultak, utóbbin egy-egy zápor is kialakult. A hőmérséklet 11 órára 10 és 21 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén csütörtökön a hőmérséklet napi középértéke 15,3 fok volt, ez 8,2 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 19 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1021 hPa, alig változik .

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Általában gyengén felhős lesz az ég, sok napsütés várható. Északkeleten és az Északi-középhegység területén erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, ott néhol zápor, esetleg egy-egy zivatar is kialakulhat. Éjszaka fokozatosan a Dunántúlra helyeződik át a felhőzet, de csapadék már nem valószínű. Szombaton a Dunántúlon több gomolyfelhő, kevesebb napsütés várható, míg a Dunától keletre a fátyol- és gomolyfelhők mellett sokat fog sütni a nap. Csapadék nem valószínű. A szél fokozatosan északira, északkeletire fordul, az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység déli részein ma délután egy-egy viharos széllökés sem kizárt. Szombaton a Tiszántúlon több helyen élénk lesz az északi, északkeleti szél, egy-egy erős lökés is előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 13 és 18 fok között várható.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Vasárnap a változó felhőzet mellett elszórtan kisebb záporokra is számítani lehet, ezt követően túlnyomóan napos, csapadékmentes időre készülhetünk.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet vasárnap és szerdán 1 és 6, közte általában -2 és +2 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a vasárnapi 10, 13 fokról a hét közepére fokozatosan 16, 21 fok közé emelkedik.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2017. március 23. 15,3 °C +8,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 24,9 °C (1977) legalacsonyabb hőmérséklet: -9,3 °C (1883)