Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2017. szeptember 21. csütörtök

Az időjárási helyzet Európában

Izland fölött ciklon örvénylik, emiatt arrafelé, valamint a Brit-szigetek fölött erősen felhős az ég, és több helyen esik az eső, záporeső. Szintén ciklon található Közép-Európában is, a hozzá tartozó hullámzó front mentén - a balti államoktól Lengyelországon, Ukrajnán, valamint a Kárpát-medencén át egészen Szlovéniáig - erősen felhős vagy borult az ég, sokfelé esik az eső. Ugyanakkor a Skandináv-félsziget időjárását anticiklon alakítja, ott változóan felhős az ég, csapadékról nem érkezik jelentés. Szintén anticiklonális hatások érvényesülnek Délnyugat-, Dél-Európa térségében, emiatt errefelé száraz az idő, sokat süt a nap. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi részén 5, 10, délebbre 11, 18 fok között változik. Melegebb az idő délen, délkeleten, ahol a délutáni órákra 22 és 31 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a Fekete-tenger északkeleti térségében és a Pireneusi-félsziget déli részén 32, 35 fokot is mérnek. Péntek estig a Kárpát-medence fölé eleinte nedves, majd már szárazabb, továbbra is többnyire hűvös léghullámok érkeznek.

Magyarország időjárása

Szerdán erősen felhős vagy borult volt az ég, emellett eleinte keleten, délután néhol a középső területek felett is felszakadozott többnyire rövid időszakokra a zárt felhőzet. Kezdetben a Nyugat-Dunántúlon, délután már az Alföld egyre nagyobb részén is esett az eső, záporeső. Nyugaton erős, helyenként viharos északi, északnyugati szél fújt. A hőmérséklet csúcsértéke általában 12 és 19 fok között változott, de az északkeleti országrészben 20, 21 fokot is mértek. Éjszaka többnyire erősen felhős volt az ég, a keleti és a középső országrészben többfelé esett az eső, záporeső. Hajnalra 7 és 13 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon a Dunántúlon általában csapadéknyom és 14, a keleti országrész nagy részén 20 és 46 mm között alakult, sőt Tiszacsegéről 50 mm-t jelentettek. Délelőtt folytatódott a borult, esős, szeles idő. A hőmérséklet 11 órára 10 és 16 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén szerdán a hőmérséklet napi középértéke 13,5 fok volt, ez 2,5 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 11 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1012 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

Reggelig erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a Nyugat-Dunántúlon, illetve északkeleten lehetnek felszakadozások. Napközben sokfelé, éjszaka már egyre kevesebb helyen várható eső, záporeső. Holnap többfelé felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap, majd estefelé északkeleten ismét több lesz a felhő. Szórványosan valószínű eső, záporeső. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, ma helyenként viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 14 és 19 fok között alakul.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, több alkalommal és összességében többfelé várható eső, zápor.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 80 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7 és 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 13 és 19 fok között várható, az időszak végén elsősorban keleten lehet néhány fokkal melegebb.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2017. szeptember 20. 13,5 °C -2,5 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 35,2 °C (1917) legalacsonyabb hőmérséklet: 0,4 °C (1986)