Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2023. szeptember 22. péntek

Az időjárási helyzet Európában

Skandináviától egészen Észak-Afrikáig egy hosszan elnyúló frontrendszer szeli ketté a kontinenst. Területén felhős, csapadékos az idő, több helyről érkezik kiadós mennyiségű csapadékról jelentés. A frontrendszer mögött nyugat felől több fokkal hűvösebb levegő érkezik, a Brit-szigetek térségében és Franciaország nagy részén is már 20 fok alatt alakul a csúcshőmérséklet. Ezzel szemben a frontzóna előoldalán dél felől meleg levegő nyomul Európa keleti részére, főleg a Balkánon nem egy helyen melegszik 30 fok fölé a levegő. A Kárpát-medence időjárását is egyre inkább az említett frontrendszer határozza meg, holnap főleg a Dunántúlon sokfelé várható tartós, intenzív eső, de az attól keletre fekvő tájakon záporok, akár heves zivatarok is kialakulhatnak. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség a nyugati és a délkeleti tájak között.

Magyarország időjárása

Csütörtök délelőtt egy kiterjedt felhősáv haladt északkelet felé, mindeközben néhol esőt, záporesőt okozott. Fokozatosan szakadozott, gomolyosodott, illetve mögötte is képződtek gomolyfelhők, melyekből késő délutántól délnyugat felől záporok, zivatarok fejlődtek ki. A délies szél napközben többfelé megélénkült, az Észak-Dunántúlon helyenként, illetve zivatarokban meg is erősödött. A csúcshőmérséklet döntően 24 és 31 fok között alakult. Éjszaka átmenetileg csökkent a felhőzet, de hajnalban újból egyre többfelé befelhősödött az ég, egy-egy helyen szemerkélő esőről is érkezett jelentés. Hajnalra 11 és 20 fok közé hűlt le a levegő, az Észak-Dunántúlon volt a legenyhébb idő. Az elmúlt 24 órában lehullott csapadék mennyisége többnyire csapadéknyom és 12 mm között változott.

Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig:

Az összefüggőbb felhőzet kelet felé lassan távozik, mögötte fátyolfelhős, napos idő valószínű. Estétől nyugat, délnyugat felől már vastagabb felhőtömbök is érkeznek, melyekből - legkisebb eséllyel a Tiszántúlon - záporok, zivatarok kialakulása várható. Szombaton alapvetően sok lesz felettünk a felhő, az Északnyugat-, Nyugat-Dunántúlon inkább zárt, másutt szakadozottabb lehet a felhőtakaró, sőt a délkeleti, keleti országrészben akár több órára is kisüthet a nap a fátyolfelhők mellett. Reggel délnyugat felől kiterjedt csapadékzóna érkezik, amelyből főleg a Dunántúlon sokfelé várható tartós, intenzív eső, de a Dél-Dunántúlon és a Dunától keletre záporok, akár károkozó szélrohamokkal kísért heves zivatarok is kialakulhatnak. Ma a délies szél nagy területen élénk, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében erős lesz, majd szombaton északnyugatira fordul a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 16 és 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 16 és 33 fok között várható, nyugatról délkelet felé haladva várható egyre melegebb idő.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett jobbára erősen felhős időre számíthatunk és többfelé várható eső, záporeső, főként a Dunától keletre zivatarok is kialakulnak. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Megerősödik, időnként viharossá fokozódhat az északi, északkeleti szél. Hétfőn elsősorban nyugaton, délnyugaton eshet szórványosan, napközben azonban csökken a csapadékhajlam. A következő napokban sok napsütésre van kilátás, gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel, csapadék nem valószínű.