Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2017. január 18. szerda

Az időjárási helyzet Európában

Észak-Európában Izland és a Jeges-tenger fölött ciklon örvénylik, amelynek frontrendszere a Skandináv-félszigeten többnyire borult időt okoz, helyenként havazás, hózápor előfordul. Közép-Európa fölött kiterjedt magasnyomás helyezkedik el, erősen és gyengébben felhős területek egyaránt előfordulnak. A Német-Alföldtől keletre, északkeletre egészen az Ural térségéig többfelé jelentettek havazást. A leghidegebb az Ural előterében van, ahol a legmagasabb hőmérséklet -10, -17 fok között alakul. A legmelegebb továbbra is kontinensünk déli tájain van, ahol a hőmérséklet a kora délutáni órákban meghaladja a 15 fokot is. Olaszország fölött ciklon örvénylik, hatására a mediterrán térségben több a felhő, a balkáni országokban havazik. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását egyre inkább a tőlünk északra elhelyezkedő anticiklon alakítja, a mediterrán ciklon felhőzete a déli tájak felől fokozatosan elvonul.

Magyarország időjárása

Kedden délen, délnyugaton többnyire erősen felhős volt az ég, eleinte szórványosan, majd helyeként fordult elő havazás. Másutt a változóan felhős ég mellett hosszabb-rövidebb időre kisütött a nap. Több helyen megerősödött az északi, északkeleti szél, néhol hófúvás is kialakult. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire -2 és +3 fok között alakult, de északkeleten néhol mindössze -7 fokot mértek. Éjszaka délen felhős maradt az ég, helyenként szállingózott a hó. Derült területek az Észak-Dunántúlon és az Alföldön voltak. Hajnalra az ország nagy részén -2 és -7 fok közé hűlt le a levegő, de a derült, szélcsendes északi tájakon -8, -11 fok volt a jellemző. Az Északi-Középhegység völgyeiben -12, -17 fok is előfordult. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 4 mm között volt. Délelőtt az ország nagyobb részén hosszabb-rövidebb időre kisütött a nap, de délen továbbra is felhős idő volt. Már csak elvétve fordult elő hószállingózás. Az északi, északkeleti szelet helyenként erős lökések kísérték. A hőmérséklet 11 órakor +1 és -8 fok között változott.

A főváros külterületén kedden a hőmérséklet napi középértéke -1,9 fok volt, ez 1,1 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 1 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1035 hPa, gyengén emelkedik.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Csökken a felhőzet. Északon több órára kisüt a nap, a déli országrészben ma felhős marad az ég, majd csütörtökön már ott is több lehet a napsütés. Ma a déli határvidéken helyenként hószállingózás, kisebb havazás még előfordulhat, holnap már sehol sem várható csapadék. Hajnalban foltokban zúzmarás köd képződhet. Az északkeleti, északi szél ma többfelé megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint északkeleten olykor meg is erősödik, ott helyenként hófúvás is előfordulhat. Estétől egyre több helyen mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet délen -4, -8, északon -7, -14 fok között alakul, de a derült, hóval borított területeken -15, -20 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 0, -6 fok között várható, északon lesz a hidegebb.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Pénteken az ország nagyobb részén még gyengén felhős idő valószínű, de már lesznek tartósan borult, ködös tájak is. Szombaton már csak kis körzetekben lehet napsütés, majd vasárnapra várhatóan teljesen bezárul a felhőtakaró hazánk fölött, és szórványosan hószállingózásra, ónos szitálásra is számítani kell, illetve nagy területen valószínű köd zúzmarával.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és -13 fok között alakul, de az időszak első felében a vastag hóval borított, kevésbé felhős területeken -15, -22 fokig is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet a napos térségekben 0 és -5, a borult, ködös vidékeken -5 és -12 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2017. január 17. -1,9 °C -1,1 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 13,8 °C (1993) legalacsonyabb hőmérséklet: -19,1 °C (1963)