Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2017. április 30. vasárnap

Az időjárási helyzet Európában

Finnország felett egy ciklon örvénylik, melynek frontrendszere mentén, az Ural előterétől Fehéroroszországon át egészen a Balkán-félszigetig erősen felhős az ég, többfelé esik az eső, záporeső. A front mögött általában 5, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet, míg előtte nyáriasan meleg az idő, délutánra 20, 26 fok közé melegszik fel a levegő. Többközéppontú ciklon alakítja az időjárást Izland és a Brit-szigetek térségében, ezért Európa nyugati partvidékén is felhős az ég, és több helyen esik az eső. A két frontrendszer között leszálló légmozgások hatására nagyrészt derült az ég, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A Kárpát-medence fölé hétfő estig melegebb, átmenetileg szárazabb levegő áramlik, ezért tovább erősödik a nappali felmelegedés, és több órára kisüt a nap.

Magyarország időjárása

Szombaton a Nyugat-Dunántúlon változóan felhős volt az ég, és hosszabb-rövidebb időre kisütött a nap, a középső országrészben délelőtt szakadozottá vált a felhőtakaró, majd délután beborult az ég. A keleti tájakon többnyire erősen felhős maradt az ég, és az ország délkeleti harmadán többfelé esett az eső. Főként a középső területeken megerősödött az északnyugati szél, amely csak a délutáni órákban mérséklődött. A hőmérséklet csúcsértéke 10 és 16 fok között változott. Éjszakától nyugat felől fokozatosan csökkent a felhőzet, csak északkeleten maradtak erősen felhős területek, a derült helyeken hajnalra többfelé köd is képződött. Hajnalra -1 és +8 fok közé hűlt le a levegő, a Dunántúlon fordult elő gyenge fagy. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon általában csapadéknyom és 7 mm között alakult. Délelőtt a ködfoltok feloszlottak, és egyre többfelé gomolyfelhők képződtek. A hőmérséklet 11 órakor 10 és 15 fok között változott.

A főváros külterületén szombaton a hőmérséklet napi középértéke 8,8 fok volt, ez 5,7 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 14 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1020 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

A nappali gomolyfelhő-képződés mellett ma és holnap is többórás napsütésre számíthatunk. Kezdetben északkeleten egy-egy zápor előfordulhat. Hétfőn a nap nagy részében nem valószínű csapadék, délutántól keleten, délkeleten, estétől szórványosan számítani lehet záporesőre. Az északkeleti, keleti szél elsősorban az ország keleti felén, hétfőn a keleti, délkeleti szél a Dunántúlon többfelé megélénkül, néhol meg is erősödhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul, de főleg az északi völgyekben gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 18 és 22 fok között várható.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Az időszak során többórás napsütés, emellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Kedden inkább csak szórványosan, szerdától kezdve azonban már több helyen számíthatunk záporra, zivatarra, elsősorban a délutáni, kora esti időszakban.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 80 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 13 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet az időszak elején és végén 18 és 23, közepén 21, 27 fok között alakul.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2017. április 29. 8,8 °C -5,7 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 30,4 °C (2012) legalacsonyabb hőmérséklet: -1,8 °C (1984)