Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2018. január 18. csütörtök

Az időjárási helyzet Európában

Továbbra is változékonyság jellemzi Európa időjárását. Hajnalra egy újabb gyorsmozgású peremhullám érte el a nyugati partvidéket. Mozgását vegyes halmazállapotú csapadék és erős nyugati szél kíséri. Ciklon okoz felhős és csapadékos időt a Fekete-tenger térségében is. A két alacsonynyomású rendszer között átmenetileg kevesebb a felhő, hosszabb időre is kisüt a nap. A hőmérséklet alakulásában sem történt az elmúlt napokéhoz képest lényeges változás. A szárazföld északkeleti harmadán napközben is több helyen -10 fok alatti a csúcsérték, a Pireneusi-félszigeten és Dél-Olaszországban viszont 15 fok fölé melegszik fel délutánra a levegő. A Kárpát-medencét péntek estik a nyugatról kelet felé mozgó kis örvény meleg-, majd hidegfrontja is érinti. Folytatódik a változékony, az évszakhoz képest kissé enyhébb idő.

Magyarország időjárása

Szerdán többnyire erősen felhős volt az ég, összességében több helyen fordult elő eső, havas eső, a reggeli órákban néhol még ónos eső, északkeleten hó is. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire -1 és +7 fok között változott, délen volt a legenyhébb idő. Éjszaka csökkent a felhőzet, többfelé megerősödött, helyenként viharossá fokozódott az északnyugati szél. Hajnalra többnyire +1 és -5 fok közé hűlt le a levegő, az Északi-középhegység térségében azonban a havas, szélvédett területeken -7, -11 fokot is mértek. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon többnyire csapadéknyom és 9 mm között alakult, de a déli területeken 10, 16 mm-t is mértek. Délelőtt országszerte sütött a nap. A hőmérséklet 11 órakor -5 és +8 fok között változott.

A főváros külterületén szerdán a hőmérséklet napi középértéke 1,0 fok volt, ez 1,8 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 6 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1012 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

A déli óráktól nyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, de az éjszaka első felében délnyugaton még kevesebb lehet a felhő. Szórványosan számíthatunk esőre, északkeleten helyenként havas eső, néhol ónos eső, főként a hegyekben hó is valószínű. Pénteken elsősorban az ország déli felén várható eső, és az esti óráktól csökken majd északnyugat felől jelentősebben a felhőzet. A délnyugati szél péntek hajnalig többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Holnap élénk lesz a nyugati, délnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -1 és +5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 3 és 8 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Több alkalommal lesz erősen felhős az ég, de szombaton és hétfőn több órára is csökkenhet a felhőzet. Vasárnap és kedden többfelé lehet csapadék: a havazás lesz a jellemző, de főként nyugaton és délen vegyes halmazállapotú csapadék is lehet.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte -5 és 0, majd általában -8 és -3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben 1, 6, később többnyire -2, +4 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. január 17. 1,0 °C 1,8 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 13,8 °C (1993) legalacsonyabb hőmérséklet: -19,1 °C (1963)