Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2018. március 23. péntek

Az időjárási helyzet Európában

A Pireneusi-félszigettől Franciaországon keresztül egészen a Kelet-európai-síkság déli részéig anticiklon húzódik. Területén változóan felhős az ég, de főként Közép-Európában, valamint a Fekete-tenger északi részén több a felhő. Számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor kontinensünk északi, északnyugati részén ciklonok és frontjaik alakítják az időjárást, általában erősen felhős az ég, északkeleten több helyen havazik, északnyugaton néhol az eső esik. Szintén ciklon örvénylik a Földközi-tenger középső és keleti medencéje fölött, emiatt ott is többnyire erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen fordul elő havazás, havas eső, sőt még Split térségéből is havazásról érkezett jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északkelet tájain, valamint délkeleten általában -1 és -5, a legészakibb vidékeken -8, -11 fok között alakul. Európa nagy részén az ilyenkor megszokottnál több fokkal hűvösebb van, többnyire 1 és 10 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Ennél melegebb csak délen, délnyugaton van, ahol a délutáni órákra 11, 19 fok közé melegszik lel a levegő, sőt Görögország déli vidékén 22, 23, Krétán 27 fokot is mérnek. Szombat estig a Kárpát-medence időjárását eleinte a tőlünk délkeletre elvonuló ciklon, majd egyre inkább az északi anticiklon alakítja.

Magyarország időjárása

Csütörtökön az ország északnyugati felén derült, napos, csapadékmentes idő volt, ott csak kevés gomolyfelhő volt az égen. Az ország délkeleti felén ugyanakkor délkelet felől fokozatosan megnövekedett a felhőzet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között változott. Éjszaka délkelet felől tovább növekedett a felhőzet, délkeleten több helyen havazott. Hajnalra 0 és -8 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 2 mm között volt. Délelőtt délkeleten borult volt az ég, és többfelé havazott, másutt erősen és közepesen felhős területek egyaránt előfordultak. A hőmérséklet 11 órára -1 és +7 fok közé emelkedett, délkeleten volt a hidegebb.

A főváros külterületén pénteken a hőmérséklet napi középértéke 1,2 fok volt, ez 5,5 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 6 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1005 hPa, mérsékelten süllyed.

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Ma északon, északkeleten változóan, másutt többnyire erősen felhős lesz az ég, főként délkeleten, keleten várható havazás, esetleg néhol havas eső is lehet. Éjszakára az ország nagy részén csökken a felhőzet, de délkeleten továbbra is sok lesz a felhő, ott eleinte helyenként havazás még lehet. Holnap délkelet kivételével kezdetben több helyen napos idő valószínű, majd másutt is megnövekszik a felhőzet. Számottevő csapadék nem valószínű, de jelentéktelen eső, délnyugaton előfordulhat. Az északi, északkeleti, holnap a keleti szél megélénkül, ma a Nyugat-Dunántúlon helyenként meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -6 fok között várható, de a havas északkeleti részeken hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 4 és 10 fok között alakul.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Kezdetben közepesen, majd többnyire erősen felhős időre számíthatunk. Az időszak első felében legfeljebb helyenként, később elszórtan alakulhat ki eső, zápor.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti -8, 0 fokról -1, +6 fokig emelkedik. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 6 és 11, szerdán már 9 és 16 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. március 22. 1,2 °C -5,5 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 25,4 °C (1974) legalacsonyabb hőmérséklet: -8,2 °C (1976)