Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2017. november 18. szombat

Az időjárási helyzet Európában

A Pireneusi-félsziget jelenleg a kontinens legmelegebb vidéke. Anticiklon hatására ott napos az idő, és a délutáni órákra még 19 és 23 fok közé melegszik fel a levegő. A szárazföld legnagyobb részén azonban nyugati, északnyugati áramlás a meghatározó, amellyel hűvös léghullámok haladnak Európa középső és keleti területei fölé. A Skandináv-félsziget északi felén, az Ural előterében már napközben is fagy, hozzávetőleg a Berlin-Bukarest vonaltól keletre pedig 10, a Kárpátoktól északkeletre a legtöbb helyen 5 fok alatt marad a csúcshőmérséklet. Vasárnap estig a Kárpát-medencét is hideg levegő éri el, kissé tovább mérséklődik a felmelegedés.

Magyarország időjárása

Pénteken országszerte borult volt az ég, több helyen esett az eső. A hőmérséklet csúcsértéke 4 és 10 fok között változott. Éjszaka folytatódott a borult, több helyen esős idő. Hajnalra 1 és 6 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége csapadéknyom és 7 mm között alakult. Délelőtt elsősorban a Dunától keletre esett többfelé az eső, ugyanakkor északnyugaton szakadozott a felhőzet. A hőmérséklet 11 órára 4 és 8 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén pénteken a hőmérséklet napi középértéke 6,1 fok volt, ez 0,5 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 6 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1020 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Napközben egyre nagyobb területen felszakadozik, csökken a felhőzet, de a Tiszántúlon estig sok marad a felhő, délután elsősorban délen és keleten számíthatunk még esőre. Éjszaka keleten is csökken, majd északnyugat felől ismét megnövekszik a felhőzet, hajnalban északnyugaton, vasárnap napközben több helyen valószínű eső, zápor, a Dunántúli- és az Északi-középhegységben havas eső, hó is lehet, majd holnap délutántól csökken a felhőzet. Az északnyugati, nyugati szél ma az Észak-Dunántúlon, holnap főként az Alföld északi felén erősödik meg. Hajnalban délnyugaton nagyobb területen köd képződhet, amely vasárnap késő délelőttre feloszlik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3 fok között valószínű, délnyugaton és az Északi-középhegység völgyeiben lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 3 és 9 fok között alakul, 5 fok alatti maximum az Északi-középhegység térségében várható.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Eleinte felhőátvonulások lesznek futó záporral, a hegyekben hózáporral. Később erősen felhős idő várható többfelé esővel, de kezdetben főként az ország északkeleti harmadán havas eső, hó is valószínű. Az időszak végén felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, egyre kevesebb helyen alakul ki csapadék.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte +3 és -4, majd 1 és 6 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben 4 és 9, majd többnyire 7 és 14 fok között alakul, de északkeleten hidegebb lesz.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2017. november 17. 6,1 °C +0,5 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 19,6 °C (2002) legalacsonyabb hőmérséklet: -13,0 °C (1908)