Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2017. február 25. szombat

Az időjárási helyzet Európában

A kontinens déli felén már tavasziasan enyhe az idő. A Pireneusi-félszigeten szinte zavartalanul süt a nap, 14 és 21 fok közé melegszik fel délutánra a levegő. Hasonló a hőmérséklet az Appennini- és a Balkán-félsziget térségében, de ezeken a területeken ciklonális mező hatására több a felhő, és eső, zápor is előfordul. Európa északi felén továbbra is ciklonok alakítják az időjárást. Változékony, gyakran szeles az idő, északon, északkeleten többfelé havazik. A Skandináv-félsziget északi felén van a leghidegebb, ott napközben is fagy, az északi részeken néhol a -10 fokot sem éri el a csúcsérték. Közép-Európa az északi ciklonális mező peremén helyezkedik el. A Kárpát-medencét pénteken elért hidegfront mára már a Kárpátoktól keletre húzódik. Vasárnap a magasban enyhébb levegő éri el térségünket, de az északabbra vonuló időjárási frontok egyelőre nem hoznak lényeges változást.

Magyarország időjárása

Pénteken többnyire erősen felhős volt az ég, a Dunántúlon és délen esett az eső, záporeső. Többfelé megerősödött, északon helyenként viharossá fokozódott az északnyugati, nyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 9 és 16 fok között változott. Az éjszaka második felében mindenütt csökkent a felhőzet. Késő este megszűnt a csapadék, hajnalban északkeleten fordult elő néhol hószállingózás, havas eső. Hajnalra -4 és +4 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon többnyire csapadéknyom és 7 mm között volt, de Baranyában és Zalában több, 12-16 mm esett. Délelőtt országszerte zavartalanul sütött a nap. A hőmérséklet 11 órakor 3 és 9 fok között alakult.

A főváros külterületén pénteken a hőmérséklet napi középértéke 9,3 fok volt, ez 7,0 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 7 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1024 hPa, mérsékelten emelkedik.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Ma a kevés gomolyfelhő mellett sok lesz a napsütés. Éjszaka is az ország nagy részén derült vagy gyengén felhős égre számíthatunk, csupán északon lehet helyenként több a fátyolfelhő. Vasárnap észak felől tovább növekszik a fátyolfelhőzet, amely az északi területeken délután, este meg is vastagszik. Csapadék nem valószínű. Kezdetben az északnyugati, nyugati szél helyenként még megerősödik, majd estére mérséklődik a légmozgás. Holnap a déli, délnyugati szél élénkül meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6 fok között alakul, északnyugaton lesz enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 6 és 11 fok között várható.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Eleinte változóan felhős lesz az ég több-kevesebb napsütéssel, főként északon néhol kisebb esővel, majd északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható eső, záporeső. Az időszak legvégén nyugat felől felszakadozik a felhőzet. Kezdetben a délnyugati, majd szerdán az északnyugati szél helyenként viharos lesz.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 70 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az időszak elején és végén -2, +3, közte 2, 7 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 9, 14 fok között alakul, de kedden melegebb, szerdán pedig kissé hidegebb lesz.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2017. február 24. 9,3 °C +7,0 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 19,7 °C (1990) legalacsonyabb hőmérséklet: -12,5 °C (1929)