Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2017. június 22. csütörtök

Az időjárási helyzet Európában

Izland felett található annak a ciklonnak a középpontja, amelynek frontjai kontinensünk északnyugati területein változékonnyá teszik az időjárást, több helyen alakul ki zápor, zivatar. Észak-Európában a hőmérséklet csúcsértéke sok helyen a 20 fokot sem éri el, Skandinávia egészen északi részein helyenként 10 fok alatt alakul a hőmérséklet maximuma. Ezzel szemben Közép- és Dél-Európa térségét elkerülik a frontok. Ezeken a tájakon tombol nyár, jellemzően kevés a felhő, sokat süt a nap, nagy területen 30, Spanyolország egyes részein 40 fokot is mérnek napközben. A Kárpát-medencében pénteken is folytatódik a hőség, bár észak felől egy hidegfront éri el a térséget, többfelé zápor, zivatar is várható.

Magyarország időjárása

Szerdán elsősorban a Dunától keletre, valamint a Dunántúl nyugati és déli részén volt gyakori a gomolyfelhő-képződés. Több helyen alakult ki zápor, zivatar. Keleten a zivatarokat jégeső, néhol felhőszakadás, illetve viharos szél kísérte. A hőmérséklet csúcsértéke 26 és 35 fok között változott. Éjszaka általában kevés volt a felhő, számottevő csapadékot már nem mértek. Hajnalra 10 és 22 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon általában csapadéknyom és 7 mm között alakult, de a heves zivatarok lokálisan nagyobb csapadékösszegeket is eredményeztek, a legtöbbet - 47 mm-t - Szegeden mérték. Délelőtt a sok napsütés mellett főként északkeleten volt több a fátyolfelhő. A hőmérséklet 11 órára 24 és 31 fok közé emelkedett. A Balaton vize Siófoknál ugyanekkor 25 fok volt.

A főváros külterületén szerdán a hőmérséklet napi középértéke 25,4 fok volt, ez 4,9 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 30 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1015 hPa, gyengén süllyed.

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

Ma alapvetően napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel. Elszórtan, főként a Dunántúlon, a középső országrészben és a Dél-Alföldön fordulhat elő zápor, zivatar. Éjszaka általában kevés fátyolfelhő lesz felettünk, csapadék nem valószínű. Pénteken a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Összességében többfelé várható zápor, zivatar. Heves zivatar a déli órákban főként északkeleten, délután inkább a Dunántúl és a középső országrész déli tájain lehet. A nyugati, délnyugati szél ma több helyen megélénkül, néhol megerősödik, pénteken az északi területeken több helyen viharos széllökésekre számíthatunk, heves zivatarok környezetében pedig akár károkozó szél is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 31 és 36 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Többnyire kevés felhő, napos idő várható, de vasárnap több lesz a gomolyfelhő, és akkor több helyen valószínű zápor, zivatar. Folytatódik a meleg idő.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 50 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 30 és 36 fok között valószínű, de vasárnap, hétfőn északon 27, 29 fok is lehet.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2017. június 21. 25,4 °C +4,9 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 35,8 °C (2007) legalacsonyabb hőmérséklet: 5,9 °C (1925)