Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2017. július 24. hétfő

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk időjárásának meghatározó légköri képződménye egy hatalmas kiterjedésű, de elöregedőben lévő ciklon, melynek középpontja a Brit-szigetek és Skandinávia déli részének térségében található. A ciklon hosszan elnyúló, hullámzó hidegfrontja markáns határt képez a nyugati, immár hűvösebb, valamint a déli és keleti országok felett található, sokfelé hőséget okozó légtömegek közt. Míg előbbi tájakon sokfelé kiterjedt felhőzetet találunk nagy területre jellemző csapadékkal, addig utóbbi térségekre inkább a sokszor heves eseményeket okozó záporos csapadék a jellemző. Franciaország középső részén és Dél-Skandináviában jó néhány, 20-30 mm feletti napi csapadékösszeget regisztráló állomást találhatunk. Ezzel szemben ettől délkeletre összességében számottevő csapadék nem esett, de Spanyolországból több, mint 10 cm-es átmérőjű jégesőről érkezett jelentés, és a Balkán térségben is okoztak károkat az erősebb zivatarok. A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa nagyobbik, északnyugati felén szinte mindenütt 30 fok alatt alakul, míg a mediterrán térségben és a Kárpát-medencében 30, 35 fok a jellemző érték. A legmelegebb a szicíliai Cataniában van, ahol 43 fokig emelkedett a hőmérséklet. Hazánk időjárását a következő 36 órában előbb az említett ciklon előoldalának áramlási mezeje határozza meg, majd kedden hidegfrontja átvonul felettünk.

Magyarország időjárása

Vasárnap a napsütés mellett erőteljes volt a gomolyfelhő-képződés. Először az ország északi felén, majd a déli óráktól az Alföldön, illetve délután a nyugati határvidéken is záporok, zivatarok alakultak ki. A hőmérséklet csúcsértéke 28 és 37 fok között változott. Éjszaka az ország északi felén változóan, illetve erősen felhős volt az ég, és elszórtan fordult elő zápor, zivatar, délebbre nyugodt volt az idő. Hajnalra 14 és 22 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 20 mm között alakult, de Hidasnémetin 28 mm-t regisztrált a műszer. Délelőtt északnyugaton erősen felhős volt az ég, záporok, zivatarok alakultak ki, másutt kisütött a nap. A hőmérséklet 11 órára 19 és 31 fok közé emelkedett. A Balaton vize Siófoknál ugyanekkor 26 fok volt.

A főváros külterületén vasárnap a hőmérséklet napi középértéke 25,5 fok volt, ez 2,7 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 28 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1008 hPa, mérsékelten süllyed.

Várható időjárás az ország területén kedd estig:

Ma az ország nagyobbik, északnyugati felén erősen felhős vagy borult ég várható, és előbb a Dunántúlon, majd a főváros, később az Északi-középhegység térségében is ismétlődő záporokra, zivatarokra kell számítani. Ettől délkeletre a gomolyfelhők mellett sok lesz a napsütés, de főként a késő délutáni óráktól ott is várható záporos, zivataros gócok képződése. Éjszaka a kiterjedtebb, záporokat, zivatarokat okozó felhők kelet felé vonulnak, északnyugaton csökkenhet a felhőzet és a csapadékhajlam. A középső és keleti területeken azonban továbbra is kell akár szervezett zivatarrendszerekre is számítani. Kedden nyugat felől tovább csökken a felhőzet, felhőátvonulások mellett rövidebb időszakokra már kisüt a nap, záporok legfeljebb az Alpokalján lehetnek a délután során. A Dunától keletre viszont sok marad a felhő, melyekből egész nap, legtovább a keleti határ mentén lehet záporos csapadék, illetve zivatar. Zivatarokat mindkét nap kísérhet viharos széllökés és jégeső, felhőszakadás. A szél ma délutántól fokozatosan északnyugatira fordul és megerősödik, holnap főként a Dunántúlon viharos lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 21 és 27 fok között várható, a felhős, csapadékos alföldi tájakon lehet a leghűvösebb.

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, elszórtan záporokkal, de az időszak végén már nem lesz csapadék, és napos időre számíthatunk.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 20 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 11 és 18 fok között változik. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 21 és 28, az időszak végén már 26 és 30 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2017. július 23. 25,5 °C +2,7 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 38,0 °C (2015) legalacsonyabb hőmérséklet: 9,5 °C (1926)