Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2018. május 23. szerda

Az időjárási helyzet Európában

Európa északi része fölött markáns anticiklon hatására meleg, napos, eseménytelen az időjárás. Nagy területen mérnek 23, 28 fok közötti maximumokat, még az Északi sarkkör mellett fekvő Rovaniemiben (Finnország) is 24 fokig emelkedik a hőmérséklet délutánra. Eközben Olaszország fölött egy elöregedett mediterrán ciklont lehet megfigyelni, többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar. Emiatt az Appennini-félszigeten és környékén több helyről jelentenek 10-30 mm közötti napi csapadékösszeget. Ugyanakkor kontinensünk nyugati partvidéke előtt, döntően még az Atlanti-óceán fölött hullámzó frontzóna található, de számottevő csapadékról még Skóciából sem érkezett jelentés. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárásában nem várható lényeges változás, az említett mediterrán ciklon nedves, meleg, labilis légállapotú levegőt szállít a térségbe, amely kedvező feltételeket teremt a záporok, zivatarok kialakulásához.

Magyarország időjárása

Kedden délelőtt a Dunántúlon derült, keletebbre változóan felhős volt az ég, majd délután az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett főként a Dunántúlon és az Északi-középhegység területén alakultak ki záporok, zivatarok. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 23 és 28 fok között változott. Éjszaka nagy területen csökkent a felhőzet, de a Duna-Tisza közén záporok, zivatarok alakultak ki még a hajnali órákban is, amikorra 11 és 17 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 18 mm között változott, de egy-egy intenzívebb gócból ennél több (Tés: 25 mm, Szentkirályszabadja: 31 mm) is esett. Délelőtt a Duna-Tisza közén is megszűnt a csapadék, az ország nagyobb részén általában napos idő volt. A hőmérséklet 11 órára 22 és 26 fok közé emelkedett. A Balaton vize Siófoknál ugyanekkor 21 fok volt.

A főváros külterületén hétfőn a hőmérséklet napi középértéke 19,4 fok volt, ez 2,4 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 22 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1019 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Ma és holnap is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, emellett azért több-kevesebb napsütés is várható. Szerdán összességében többfelé - legnagyobb számban a Dunántúlon, legkisebb számban a Tiszántúlon -, csütörtökön ugyanakkor már sokfelé kell záporokra, zivatarokra számítani elsősorban a délutáni, esti órákban. Éjszaka fokozatosan egyre kevesebb helyen valószínű csapadék, de még hajnalban, reggel is főként a Nyugat-Dunántúlon lehet elszórtan zápor, zivatar. A keleties szelet élénk, holnap az Északi-középhegység környékén néhol erős széllökések kísérik, emellett zivatar környezetében is kell erős vagy viharos széllökésekre számítani.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 23 és 30 fok között valószínű. Az Alpokalján lehet 25 foknál hűvösebb.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Pénteken nagyrészt felhős időre számíthatunk, majd egyre több napsütés ígérkezik. Kezdetben több helyen, az időszak második felében elszórtan valószínű zápor, zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. május 22. 19,4 °C +2,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 32,5 °C (2007) legalacsonyabb hőmérséklet: 1,0 °C (1911)