Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2022. augusztus 11. csütörtök

Az időjárási helyzet Európában

A Baltikum térségében anticiklon terül el, amely Európa nagyobb részén száraz, az ilyenkor szokásosnál kissé hűvösebb időjárást okoz. A magasnyomású légköri képződményt északi, illetve keleti irányból frontok veszik körbe, így Észak-Európában, illetve a Kelet-európai-síkságtól keletebbre eső tájakon záporok, zivatarok teszik változékonnyá az időjárást. Az anticiklon keleti peremén mindeközben egy magassági hidegcsepp hatására gomolyfelhők képződnek, amelyekből szintén kialakulnak záporok, zivatarok. A Földközi-tenger térségét meleg, nedves levegő tölti ki, így a magasra törő gomolyfelhőkből arrafelé is előfordulnak intenzívebb cellák. A Kárpát-medence időjárását péntek estig az említett magassági hidegörvény alakítja, emiatt helyenként ismét megnyílik az esély csapadék kialakulására.

Magyarország időjárása

Szerdán a kezdetben felhős Dél-Dunántúlon is szakadozott, csökkent a felhőzet, és országszerte napos, gomolyfelhős, száraz idő volt a jellemző. Az északkeleti szél sokfelé megélénkült, az északkeleti, keleti megyékben időnként erős széllökések is előfordultak. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 26 és 32 fok között alakult. Éjszaka az ország nagyobb részén kiderült az ég, majd a hajnali órákra a Dunántúl keleti felén kissé megnövekedett a felhőzet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 20 fok között alakult, de az északi völgyekben egy-két fokkal alacsonyabb értéket mértek. Az elmúlt 24 órában nem hullott csapadék.

Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig:

A sok napsütés mellett erőteljes nappali gomolyfelhő-képződésre, illetve időnként megnövekvő fátyolfelhőzetre számíthatunk. Éjszakára a Dunántúl kivételével átmenetileg csökken a felhőzet. Az ország nagyobb részén nem várható csapadék, de ma napközben nagyobb eséllyel az Északi-középhegység, továbbá az Észak-Alföld környezetében, kora este a főváros tágabb térségében, később pedig már főként az Észak-Dunántúlon alakulhat ki - nem túl nagy számban - zápor, zivatar. Pénteken elsősorban a nyugati megyékben fordulhat elő kevés helyen zápor, zivatar. Az északkeleti, északi szelet napközben élénk lökések kísérik, de zivatarok környezetében szélerősödés is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 12 és 17 fok között várható, de az északi völgyekben hűvösebb, a vízpartokon, belvárosi részeken enyhébb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet péntek délután általában 27 és 32 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon pár fokkal hűvösebb lehet.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

A hétvégén a hosszabb-rövidebb napsütés mellett erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, szórványosan kialakul záporeső, zivatar, de így is többfelé száraz maradhat a talaj. Zivatarok térségében a szél átmenetileg viharossá fokozódhat. A jövő hét elején kevesebb fátyol-, illetve gomolyfelhő zavarja a napsütést és csupán elvétve fordulhat elő csapadék.