Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. június 15. szombat

Az időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek közelében ciklon található, amely változékony, több helyen csapadékos, és viszonylag hűvös időt okoz a térségben, helyenként napközben is mindössze 15 fok van. Záporok, zivatarok hatására a Kelet-Európai-síkság egyes részein is 20 fok alatt marad a maximum-hőmérséklet. Kontinensünk középső tájain, illetve délkeleti felén azonban tovább folytatódik a hőség, sokfelé fordul elő 30 és 35 fok közötti csúcsérték, általában napos idő a jellemző, de helyi záporok, zivatarok főleg a nappali, esti órákban kialakulnak. A Kárpát-medence térségét éjszaka északnyugat felől egy hullámzó frontálzóna éri el, de az ország nagy részén még vasárnap sem szűnik meg a hőség.

Magyarország időjárása

Pénteken alapvetően napos idő volt, de a déli óráktól az ország északkeleti, keleti harmadában erőteljessé vált a gomolyfelhő-képződés, és helyenként zápor, zivatar is kialakult, amelyet egy-egy helyen jégeső is kísért. A hőmérséklet csúcsértéke 30 és 36 fok között alakult. Éjszaka általában derült volt az ég, de reggelre a Dunántúl nyugati felén megnövekedett a fátyolfelhőzet. Hajnalra 12 és 21 fok közé hűlt le a levegő, a középső országrészben volt a leghűvösebb. Délelőtt keleten zavartalanul sütött a nap, nyugaton viszont több-kevesebb fátyolfelhő előfordult. A hőmérséklet 11 órára 26 és 33 fok közé emelkedett. A Balaton vize Siófoknál ugyanekkor 24 fok volt.

A főváros külterületén pénteken a hőmérséklet napi középértéke 27,2 fok volt, ez 7,6 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 32 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1015 hPa, alig változik.

Előrejelzés az ország területére vasárnap estig:

Ma a sok napsütés mellett kevés gomoly-, illetve fátyolfelhőre számíthatunk. Napközben a keleti megyékben fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar. Vasárnap is kezdetben napos idő várható, majd erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és többfelé valószínű zápor, zivatar, akár felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Ma a déli, holnap pedig az északira forduló szél a Dunántúlon megélénkül, néhol megerősödik, de zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17 és 22 fok között alakul, de néhol pár fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 30 és 36 fok között várható, de északnyugaton helyenként 30 fok alatt valószínű.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Erős gomolyfelhő-képződés várható eleinte rövidebb, szerdától hosszabb napos időszakokkal. Keddig többfelé, majd elszórtan számíthatunk záporra, zivatarra.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 70 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 32 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2019. június 13. 27,2 °C +7,6 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 36,2 °C (2000) legalacsonyabb hőmérséklet: 5,5 °C (1923)