Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2018. december 11. kedd

Az időjárási helyzet Európában

A kontinens nyugati partvidéke mentén észak-déli irányban magasnyomás húzódik. Területén a hajnali, reggeli órákban párás, ködös a levegő, de napközben már többnyire kevés a felhő. A Pireneusi-félszigeten továbbra is döntően napos az idő, Dél-Spanyolországban 24, 25 fokig is felmelegszik délutánra a levegő. Dél-Skandináviától a Fekete-tengerig többközéppontú alacsonynyomású rendszer található. Hatására gyakran erősen felhős az ég, több helyről jelentenek csapadékot; eső, havas eső, hó egyaránt előfordul. A ciklon nyugati peremén északnyugati áramlással hideg levegő halad dél felé, így a közép-európai térségben tovább mérséklődik a felmelegedés. Szerda estig a Kárpát-medencében is sok lesz a felhő, és több alkalommal számíthatunk vegyes halmazállapotú csapadékra.

Magyarország időjárása

Hétfőn tartósabban napos és gyakran erősen felhős tájak egyaránt voltak, több helyen alakult ki záporeső, hódarazápor is előfordult. Késő délutántól egyre kevesebb volt csapadék. Az északnyugati szelet a reggeli óráktól nagy területen erős, néhol viharos lökések kísérték, majd estére mérséklődött a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 11 fok között változott, északkeleten volt a hidegebb. Éjszaka többfelé csökkent a felhőzet, de kezdetben északkeleten és délnyugaton még helyenként esett, hajnalban pedig északnyugaton lett egyre több a felhő. Hajnalra többnyire -4 és +5 fok közé hűlt le a levegő, Zabarban mértek -8 fokot. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 5 mm között változott, sőt Mezőpeterdről 10 mm-t jelentettek. Délelőtt a Tiszántúlon sütött a nap, másutt erősen felhős volt az ég, hó, havas eső, eső egyaránt előfordult. A hőmérséklet 11 órára -2 és +6 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén hétfőn a hőmérséklet napi középértéke 5,1 fok volt, ez 4,4 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 2 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1015 hPa,alig süllyed.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

Keleten is megnövekszik a felhőzet, és többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk szerdán átmeneti felszakadozásokkal. Több helyen valószínű csapadék; eső, havas eső, hó egyaránt várható, de az eső esélye szerdán már csekély. Többfelé megélénkül, ma a Dunántúl északi részén néhol meg is erősödik a nyugati, északnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben lesz hidegebb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 0 és +6 fok között várható.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Többnyire erősen felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütésre csak csütörtökön és pénteken számíthatunk. Eleinte nem valószínű csapadék, szombaton és vasárnap azonban összességében többfelé eshet: többnyire hó, de délkeleten, keleten vegyes halmazállapotú csapadék várható.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 50 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. december 10. 5,1 °C +4,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 13,7 °C (1982) legalacsonyabb hőmérséklet: -16,0 °C (1925)