Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2023. március 21. kedd

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk délkeleti felének időjárását döntően anticiklonális hatások alakítják, így itt jobbára csapadékmentes, napos az idő, de egy Olaszország fölé dél felől belógó ciklonális mezőnek köszönhetően az Appennini-félszigeten előfordult kisebb mennyiségű eső, zápor. Eközben Európa nyugati, északnyugati és északi országai fölött ciklonok és frontjaik okoznak mozgalmas, változékony, több helyen csapadékos időt. A mozgalmas időjárás egyik következménye azonban az, hogy északon is enyhült a fagy szorítása, már csak Skandinávia legészakabbi tájain marad fagypont alatt a nappali csúcsérték. Délebbre már jóval enyhébb az idő, sőt az Ibériai- és a Balkán-félszigeten a maximumok már a 20 fokot is meghaladják. Szerda estig a Kárpát-medence időjárását az említett magasnyomás peremén érkező néhány fokkal melegebb és szárazabb levegő alakítja.

Magyarország időjárása

Hétfőn az ország döntő része felett vastagabb magasszintű felhőzet szűrte a napsütést. A felhőtakaró a nap során északnyugat felől csökkent, mögötte az Észak-Dunántúlon gomolyfelhők képződtek, ugyanakkor nagyobb szakadozások, vékonyodások főként a Dél-Alföldön fordultak elő. A déli határnál néhol kisebb eső, a nyugati határnál egy-egy jelentéktelen zápor alakult ki. A hőmérséklet csúcsértéke 15 és 20 fok között alakult. Éjszaka gyengén és erősebben felhős területek egyaránt voltak, néhol jelentéktelen csapadék is kialakult. Hajnalra általában -1 és +10 fok közé hűlt le a levegő. Az elmúlt 24 órában a lehullott csapadék mennyisége sehol sem érte el az 1 mm-t.

Várható időjárás az ország területén szerda éjfélig:

Ma és holnap is közepesen vagy gyengén felhős idő valószínű többórás napsütéssel. Ma estig az északkeleti, keleti tájakon helyenként futó zápor, egy-egy helyen esetleg zivatar is előfordulhat. Ma estére a záporos gócok lecsengenek, ezt követően nem valószínű csapadék. Hajnalra foltokban köd képződhet. Az északnyugati szél ma estig még többfelé megélénkül, éjszakától már mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 16 és 21 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Fátyolfelhőzet szűri a napsütést, majd pénteken a nap második felében érkezhet nyugat felől egy hidegfront, melynek hatására egyre többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar is. A hétvégén is összességében többfelé számíthatunk csapadékra, a front mögött visszaesik a hőmérséklet, inkább 20 fok alatt alakulhatnak a csúcsértékek.