Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2022. november 30. szerda

Az időjárási helyzet Európában

Az Északkelet-Európa fölötti középponttal található hatalmas kiterjedésű magasnyomású képződmény a kontinens egyre nagyobb területén válik meghatározóvá, emiatt az Altlanti-óceán felől érkező frontok már csak jelentősen gyengülve, szétesőben érik el a nyugati partvidéket. Az anticiklon nyugati peremén azonban magassági hidegörvények hatására több helyen fordul elő általában kis mennyiségű, vegyes halmazállapotú csapadék a Skandináv-félszigeten, valamint a Germán-Lengyel-alföldön. Középpontjával a Jón-tenger fölött mediterrán ciklon örvénylik, emiatt elsősorban a Földközi-tenger térségében, valamint a Balkán-félszigeten többfelé esik az eső, sőt elsősorban Görögországban felhőszakadással kísért zivatarok is kipattantak. Ennek a ciklonnak a terebélyes felhőzete a Kárpát-medence nagyobb részét is beborítja, de csütörtökön átmenetileg a térség délnyugati része fölé szorulhat vissza.

Magyarország időjárása

Kedd reggelre köd, illetve rétegfelhőzet képződött az ország nagy részén. A látási viszonyok ugyan napközben több helyen javultak, a rétegfelhőzet is zsugorodott, azonban az Alföldön, és a Duna-Tisza közén még késő délután is maradtak ködös vagy rétegfelhős tájak. Napközben emellett a mediterrán ciklon vastagodó felhőzete is elérte hazánkat délnyugat felől. A legtöbb napsütés északkeleten volt, ott csupán csak a fátyolfelhőzet növekedett meg. Csak jelentéktelen szitálás fordult elő néhol. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 8 fok között változott. Éjjel a köd, illetve a rétegfelhőzet mindenütt ritkult, ám a mediterrán ciklonhoz tartozó felhőtakaró tovább terjeszkedett északkeleti irányba, s reggelre az ország szinte teljes egészét beborította. Elsősorban a déli és a nyugati tájakon több helyen fordult elő gyenge eső. Hajnalra -5 és +3 fok közé hűlt le a levegő, fagypont alatti tájak az ország északkelet felén voltak. Az elmúlt 24 órában lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 5 mm között volt.

Várható időjárás az ország területén csütörtök éjfélig:

Ma az ország nagy részén jobbára borult idő várható, az északkeleti megyéket leszámítva több helyen fordulhat elő gyenge eső, az Alpokalján havas eső, a magasabb hegyekben (főleg a Soproni- és a Kőszegi-hegységben) gyenge havazás is lehet. Estétől északkelet felől szárazabb levegő érkezik, a zárt felhőzet fokozatosan délnyugat felé szorul vissza, miközben a csapadékhajlam is csökken. Holnap délelőtt egyre többfelé süthet ki a nap, majd a nap második felében ismét terjeszkedni kezd a felhőzet északkelet, észak felé. Az északkeleti, északi szél csak néhol élénkülhet meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +4 fok között alakul, azonban a kevésbé szeles, hidegre érzékeny északkeleti vidékeken ennél alacsonyabb értékek is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 2 és 8 fok között várható.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Rövid napos időszakok és területek mellett inkább az erősen felhős vagy borult idő lesz jellemző. Eleinte csak kisebb mennyiségű csapadékra, döntően esőre van kilátás, majd vasárnap és hétfőn már többfelé eshet. Az eső mellett főként nyugaton és északon kevés havas eső, hó is hullhat. A hőmérséklet a sokévi átlag közelében, vagy kevéssel az alatt alakul.