Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2018. augusztus 17. péntek

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk északnyugati területe fölött többközéppontú ciklon helyezkedik el. Hatására arrafelé, valamint a hozzá tartozó frontok mentén gyakran erősen felhős az ég, és szórványosan fordul elő eső, záporeső. Szintén ciklon okoz felhős, csapadékos időt az Ural előterében. Ugyanakkor szárazföldünk többi részének az időjárását anticiklon alakítja. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, de helyenként erősebben megnövekednek a gomolyfelhők, és záporok, zivatarok alakulnak ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa északi vidékein többnyire 14 és 22, másutt általában 26 és 35 fok között változik. Szombat estig a Kárpát-medence fölé többnyire száraz, kissé melegebb léghullámok érkeznek, folytatódik a nyári idő.

Magyarország időjárása

Csütörtökön sokat sütött a nap, de emellett gomolyfelhők is képződtek. A délutáni órákban a keleti határ mentén néhol zápor, zivatar előfordult. A hőmérséklet csúcsértéke az ország nagy részén 27 és 32 fok között alakult. Éjszaka túlnyomóan derült volt az ég. Hajnalra többnyire 11 és 18 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon általában csapadéknyom és 2 mm között alakult, de délkeleten egy-egy hevesebb zivatarban több is lehullott, Lőkösházáról 13, Dombegyházáról 15, Körösladányról 20 mm-t jelentettek. Délelőtt országszerte sütött a nap. A hőmérséklet 11 órára 24 és 29 fok közé emelkedett. A Balaton vize Siófoknál ugyanekkor 25 fok volt.

A főváros külterületén csütörtökön a hőmérséklet napi középértéke 23,7 fok volt, ez 1,5 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 28 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1016 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területére szombat estig:

Gomolyfelhős, napos idő várható, ma főként keleten, holnap északkeleten és délen helyenként zápor, zivatar kialakulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatarok környezetében fordulhat elő átmeneti szélerősödés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 18 fok között alakul, de a városokban ennél melegebb, az Északi-középhegység völgyeiben hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 29 és 33 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Az időszak és az ország nagy részén nem valószínű csapadék, hétfőn néhol fordulhat elő zápor, zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 30 és 33 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. augusztus 16. 23,7 °C +1,5 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 38,0 °C (1952) legalacsonyabb hőmérséklet: 7,4 °C (1910)