Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2018. október 20. szombat

Az időjárási helyzet Európában

A Földközi-tenger nyugati medencéjében egyre gyengülő formában, de továbbra is sekély ciklonális mező található. A Spanyolország felé áramló nedves levegő utánpótlása megszűnt, de a keleti partvidéken Valenciától északra jelentős csapadékmennyiség hullott 24 óra alatt. A legtöbbet - 257 mm-t - Vinarosból jelentették. A kontinens nagyobb részén ugyanakkor anticiklonok hatására naposabb, száraz az idő, ez alól kivétel a Kárpát-medence és Szerbia, ahol egy magassági hidegcsepp hatására kissé felhősebb az idő, és több helyen kisebb eső, zápor, illetve helyenként zivatar is előfordult. Emellett pedig szintén mozgalmasabb a Skandináv-félsziget időjárása, ahol egymást követik a nyugatról kelet felé mozgó ciklonok, illetve a hozzájuk tartozó frontrendszerek. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Földközi-tenger mentén jellemzően 25 fok körül, Európa nagyobb részén 13 és 20 fok között alakul. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását újabb magassági hidegörvény alakítja, északi áramlással több fokkal hidegebb levegő érkezik hazánk fölé.

Magyarország időjárása

Pénteken az ország nagyobb részén felhős volt az ég, ugyanakkor a Nyugat-Dunántúlon, majd napközben a Dunántúlon másutt is fokozatosan egyre nagyobb területen kisütött a nap. Összességében több helyen volt eső, zápor, helyenként még zivatarok is kialakultak. A hőmérséklet csúcsértéke 16 és 22 fok között alakult. Éjszaka . Hajnalra 3 és 13 fok közé hűlt le a levegő. A reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 11 mm között volt, Szálkáról jelentették a legtöbbet. Délelőtt a Dunántúlon és az ország középső harmadában a ködfoltok feloszlása után szinte zavartalanul sütött a nap, keleten ugyanakkor felhősebb volt az ég. A hőmérséklet 11 órára 11 és 18 fok közé emelkedett, Győr környékén volt a leghűvösebb.

A főváros külterületén pénteken a hőmérséklet napi középértéke 13,4 fok volt, ez 4,1 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 16 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1024 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Ma a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre szinte mindenütt kisüt a nap, de a keleti megyékben lehetnek egész nap felhősebb területek is. Számottevő csapadék estig nem lesz. Éjszaka mindenütt erősen megnövekszik, de reggelre a Dunántúl jó részén már csökkenhet is a felhőzet. A Dunától keletre több helyen, máshol helyenként várható eső, zápor. Vasárnap általában erősen felhős égkép lesz a jellemző rövidebb napos időszakok mellett, és egyre kevesebb helyen valószínű csapadék. Az északi szél éjszaka és vasárnap a Dunántúlon, a Tiszántúlon és Borsodban megerősödik, a Bakonyban és a Zempléni-hegységben egy-egy viharos széllökés is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 10 és 16 fok között alakul.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Eleinte változó felhőzetre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel, majd átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé várható eső, zápor. Az időszak végén felhőátvonulások lesznek elszórtan záporokkal. Kedden csak helyenként, majd később többfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 30 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2 és 10, csütörtökön 0 és +6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 11 és 18, majd 8 és 15 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. október 19. 13,4 °C +4,1 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 26,3 °C (1954) legalacsonyabb hőmérséklet: -2,8 °C (1926)