Napijelentés

HungaroMet Nonprofit Zrt.

2024. május 18. szombat

Az időjárási helyzet Európában

A kontinens keleti felén anticiklonok, míg a nyugati területén sok, de alapvetően sekély alacsonynyomású rendszer alakítja az időjárását. Ennek megfelelően a Kelet-európai-síkság területén nyugodt, napos és száraz az idő, a hőmérséklet pedig 20 fok közelében alakul. A Skandináv-félsziget fölé - a tőle kevéssel keletre elhelyezkedő magasnyomás hatására - déli széllel meleg levegő áramlik, ezért ott az átlagosnál jóval magasabbra emelkedik a hőmérséklet, több helyen is 25 fok feletti értéket mérnek. Hűvös van ugyanakkor Nyugat-Közép-Európában, mivel egy gyengülő, elhaló okklúziós front mentén felhős, valamint csapadékos az idő, több helyen alakultak ki felhőszakadást okozó zivatarok, Németország egy-egy mérőállomásán 80 mm-t is meghaladja a 24 órás csapadékösszeg. A Kárpát-medence időjárását ma egy magassági gerinc alakítja, ezért átmenetileg csökken a csapadékhajlam, holnap azonban meleg nedves szállítószalag húzódik fölénk, emiatt újra záporok, zivatarok kialakulására kell számítani - elsősorban a Dunától keletre.

Magyarország időjárása

Az éjszaka érkezett felhő- és csapadékzóna péntek napközben tovább vonult északkelet felé, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljessé vált a gomolyfelhő-képződés, és a déli óráktól főként az Észak-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén egyre több helyen alakultak ki záporok, zivatarok, amelyeket helyenként felhőszakadás, apróbb szemű jég is kísért. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 26 fok között alakult, a tartósabban felhős és csapadékos északkeleti, északi országrészben mértük a 20 fok alatti értékeket. Éjszaka nagy területen alacsonyszintű rétegfelhőzet, néhol pára, köd képződött. Emellett az éjszaka első felében a Dél-Alföldön, utána az Északi-középhegység területén fordultak elő záporok, néhol zivatar is. A hajnali órákra 6 és 14 fok közé hűlt le a levegő. Az elmúlt 24 órában lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon általában csapadéknyom és 35 mm között alakult, de Tatán 44 mm-t is regisztráltunk.

Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig:

Ma gomolyfelhős, napos idő várható, majd az éjszaka második felében több helyen is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, holnap pedig a gomolyfelhők mellett már fátyolfelhők is lesznek felettünk. Ma elsősorban északkeleten, éjszakától a középső országrészben, holnap napközben pedig főként az ország keleti felén fordulhatnak elő - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt a Dél-Alföldön heves zivatar is kialakulhat. A délies szél időnként megélénkül, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 22 és 29 fok között változik, északkeleten marad hűvösebb az idő.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

A következő napokban változékony időre van kilátás, erőteljes gomolyfelhő-képződéssel, fátyolfelhőkkel. Emellett hétfőn általában több órára, kedden rövidebb időre süthet ki a nap. Összességében sokfelé várható eső, zápor, zivatar. A legtöbb csapadék kedden hullhat, azonban a többi nap folyamán is előfordulhat felhőszakadás, jégeső. Zivatarok térségében viharossá fokozódhat a szél.