Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. február 19. kedd

Az időjárási helyzet Európában

Németországtól egészen a Fekete- és Égei-tengerig markáns anticiklon alakítja az időjárást. Területén döntően derült, napos, csapadékmentes az idő, éjszaka is csak kisebb körzetekben képződik köd és rétegfelhőzet. Eközben Norvégia partjainál található annak a ciklonnak a középpontja, amelynek hullámzó frontálzónája Skandinávián és a Benelux-államokon át, egészen a Gibraltári-szorosig nyúlik. A front mentén erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő csapadék, nagyobb mennyiséget Baszkföldről és Dél-Norvégiából jelentettek. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Belfast-Koppenhága-Vilnius vonaltól délre 10 fok felett alakul, sőt a mediterrán térségben néhol a 20 fokot is eléri a maximum. Szerda estig hazánk fölött átvonul az említett ciklon hidegfrontja, de csak jelentősen legyengülve, így igazán lényeges változások még nem várhatóak.

Magyarország időjárása

Hétfőn általában napos, gyengén fátyolfelhős időben lehetett részünk, de az éjszaka képződött köd elsősorban az Észak-Alföld, az Északi-középhegység és a Hanság tágabb környezetében néhol csak a kora délutáni órákban szűnt meg. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 10 és 16 fok között változott, de a tartósabban ködös tájakon 6, 7 fok is előfordult. Éjszaka a Dunától keletre ismét nagy területen képződött köd, egyébként derült volt az ég. Hajnalra szeszélyes eloszlásban +5 és -6 fok közé hűlt le a levegő. Ma reggelig mérőállomásainkról sehonnan sem jelentettek csapadékot. Délelőtt az ország döntő részén derült volt az ég, az északkeleti, keleti megyékben a köd és rétegfelhőzet kiterjedése fokozatosan csökkent. A hőmérséklet a napos tájakon 11 órára 7 és 13 fok közé emelkedett, de a ködös helyeken csak -1, +2 fokot mértek.

A főváros külterületén hétfőn a hőmérséklet napi középértéke 5,9 fok volt, ez 5,4 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 11 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1021 hPa, gyengén süllyed.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

Ma délutánra mindenütt kitisztul az ég, alapvetően derült, napos, csapadékmentes idő várható, legfeljebb kevés fátyolfelhő lehet az égen. Éjszaka újfent köd és rétegfelhőzet képződhet az északkeleti megyékben, amely szerdán a nap első felében ismét megszűnik. Ezt leszámítva általában változóan felhős idő valószínű több-kevesebb napsütéssel. Érdemi csapadék nem lesz, de holnap néhol az északkeleti határvidéken és az Észak-Dunántúl hegyvidékein futó zápor esetleg előfordulhat. Az északnyugati szél hajnaltól megélénkül, szerdán napközben helyenként meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +3 és -4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán jobbára 9 és 14 fok között alakul.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Csütörtökön beborul az ég, és késő délutántól egyre többfelé várható eső. Pénteken északkelet felől csökken a felhőzet, napközben már csak elszórtan alakulhat ki zápor. Szombaton túlnyomóan derült, vasárnap változóan felhős időre számíthatunk, a hétvégén csapadék nem lesz.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet csütörtökön 0 fok körül, pénteken 1 és 6, később -4 és -10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 7, 13 fokról a hétvégére 0, +6 fokig csökken.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2019. február 18. 5,9 °C +5,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 14,8 °C (1919) legalacsonyabb hőmérséklet: -19,4 °C (1940)