Napijelentés

Országos Meteorológiai Szolgálat

2019. április 24. szerda

Az időjárási helyzet Európában

Nyugat-Európa felett többközéppontú ciklonrendszer található, emiatt kontinensünk nyugati részein nagyrészt felhős az ég, több helyen esik az eső, záporeső, helyenként zivatar is előfordul. A tartós eső miatt Spanyolország és Portugália egyes részein alig emelkedik 10 fok fölé a hőmérséklet. Ezzel egyidejűleg Skandináviától egészen a Fekete-tenger keleti medencéjéig egy nagykiterjedésű anticiklon húzódik, ennek hatására általában napos, száraz az idő, többnyire 15 és 22 fok között alakul a csúcsérték, azonban Oroszország és Norvégia északi tájain néhol mindössze 10 fok alatt marad a hőmérséklet napközben is. A Kárpát-medence térségébe a nyugat-európai ciklonrendszer előoldalán meleg, labilis, csütörtökön már valamivel szárazabb levegő érkezik.

Magyarország időjárása

Kedden délnyugat felől megvastagodott a felhőzet, és egyre nagyobb területen alakult ki eső, zápor. A délkeleti szelet sokfelé erős, helyenként viharos lökések kísérték. A hőmérséklet csúcsértéke 13 és 19 fok között alakult. Éjszaka országszerte erősen felhős vagy borult volt az ég, kezdetben több helyen, majd helyenként esett az eső, záporeső. Hajnalra 7 és 12 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 7 mm között változott. Délelőtt délnyugat felől fokozatosan szakadozott, csökkent a felhőzet, legtovább az északkeleti megyékben maradt felhős az ég. Már csak néhol fordult elő zápor. A hőmérséklet 11 órára 10 és 21 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén kedden a hőmérséklet napi középértéke 10,7 fok volt, ez 2,3 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 17 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1018 hPa, alig változik.

Előrejelzés az ország területére csütörtök estig:

Ma mindenütt csökken a felhőzet és kisüt a nap, majd országszerte gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Napközben főként a Dunántúlon, este a középső országrészben, éjszaka már egyre inkább északkeleten alakulhat ki szórványosan zápor, helyenként zivatar. Csütörtökön a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. Zápor, zivatar főleg a középső tájakon alakulhat ki néhol. A délies szél ma és holnap is nagy területen megerősödik, az Alpokalján és a Kisalföldön olykor viharossá is fokozódhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 14 fok között alakul, de kisebb körzetekben 10 fok alá hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 23 és 28 fok között várható.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Pénteken sok napsütésre számíthatunk, majd szombatra erősen megnövekszik a felhőzet, és eső, zápor, helyenként zivatar is várható. Ezt követően többnyire közepesen vagy erősen felhős időre van kilátás elszórt csapadékkal. Gyakran fúj majd erős szél.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 50 százalékán fordulhat elő.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8, 16 fokról az időszak második felére 4, 11 fokig csökken. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 29 fokról 14, 20 fokig esik vissza.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2019. április 23. 10,7 °C -2,3 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 29,3 °C (2018) legalacsonyabb hőmérséklet: -1,8 °C (1959)