Időjárási helyzet

Újabb légörvény, újabb kiadós csapadék

Napijelentés

Bő 10 nappal a legutóbbi ciklon után, egy újabb légörvény ismét többfelé okoz jelentős csapadékot.


A középpontjával tőlünk délre található ciklon (magassági hidegörvény) keleties áramlással nagy nedvességtartalmú levegőt szállít fölénk (ún. meleg nedves szállítószalag öleli körül a légörvény  központi részét, ez a szállítószalag az örvénylő mozgás mellett lassú emelkedést is végez, miközben a nedvesség folyamatosan kicsapódik belőle).  

Az elmúlt 24 órában több helyen mértünk - igen szeszélyes területi eloszlásban - jelentős csapadékot, a legtöbb eddig Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében esett. Érdekességként megjegyezzük, hogy a szatmári térség júniusban az ország egyik legszárazabb területe volt.  Az eddig (2014. 07. 22. 18 óra – 16 UTC) beérkezett adatok alapján a három legnagyobb csapadékösszeget adó állomások: Pátyod 46.3 mm, Mátészalka 46.1 mm, Szamosújlak 45.7 mm (mindhárom mérőállomás Szabolcs megyében található)  

Országos átlagban a 24 óra alatt lehullott csapadék mennyisége 7 mm körül alakul (az átlagban azok a helyek is benne vannak ahol eddig nem volt mérhető csapadék).  A felhős, csapadékos időben a hőmérséklet helyenként több mint 10 fokkal is visszaesett a hétfői jellemzően 28-35 fokos maximumhoz képest. A záporesőt helyenként (főként északkeleten és a Dunántúl nyugati, délnyugati részén) dörgés, villámlás kísérte.  Éjszaka még többfelé további jelentős csapadék várható, majd szerdán napközben már egyre kevesebb helyen valószínű, egyre kisebb mennyiségű eső, zápor.

Napijelentés

Műholdkép (MSG Kompozit Natural) és az 500 hPa-os nyomási szint előrejelzett magassága (térségünkben kb. 5700 és 5750 m) és az ott uralkodó áramlás (m/s) az ECMWF modell alapján, 14 órakor (12 UTC) a ciklon középpontja az Adriai-tenger középső része felett volt

Napijelentés

Az elmúlt 24 óra alatt (2014. 07. 22. 18 óráig – 16 UTC-ig) lehullott csapadék (mm-ben – 1 mm-nyi eső 1 m2-en 1 liter vizet jelent)

Napijelentés

Tamáskovits Károly nyugdíjas kollégánk a MET-ÉSZ rendszerbe feltöltött fotója a Balatongyörök térségében kora délután (13:18) hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadékról

Napijelentés

24 óra alatt bekövetkezett hőmérséklet-változás (°C) 15 órakor (13 UTC)

Napijelentés

Villámok előfordulása az elmúlt 24 órában 18 óráig (16 UTC)

Copyright © 2014
Országos Meteorológiai Szolgálat
All Rights Reserved.